DESCRIPCIÓ DEL PROJECTE:

L’objectiu és ampliar els serveis actuals per a pacients i supervivents perquè no deixin de cuidar-se:

 1. Facilitar l’educació i assessorament per adquirir hàbits saludables en especial: la pràctica de l’exercici físic i una l’alimentació adequada.
 2. Facilitar servei de fisioteràpia permanent  i  formació en exercicis i autocura  per prevenir i/o  millorar el limfedema.
 3. Facilitar tallers on practicar  exercici físic: com són: Ioga, exercici aquàtic per la millora del limfedema i marxa nòrdica.

Facilitar el transport als pacients i supervivents  que viuen lluny i/o en poblacions petites i no ho tenen fàcil per rebre aquestes atencions, la qual cosa fa que no es cuidin prou.

COM ES PORTARÀ A TERME  CADA UN DELS SUBOBJECTIUS DEL PROJECTE I EL QUE ES VOL ACONSEGUIR.

Aquest programa es realitzarà o bé: Casal Cívic i/o Piscina Municipal en espera que l’Ajuntament de Molins de Rei ens cedeixi un espai propi, tal com ens van dir, per oferir aquests serveis amb més amplitud d’horaris i qualitat.

1.         Facilitar l’educació i assessorament per adquirir hàbits saludables en especial: la pràctica de l’exercici físic i una l’alimentació adequada:

Tallers/jornades de formació per a grups reduïts (d’unes 5 pacients i/o supervivents) amb un programa portat a terme per fisioterapeutes, nutricionistes i pacients experts.

 1. Pautes per l’autocura de l’àrea afectada i cura de la pell, igual que el que s’està portant a terme en el centre de Barcelona per la fisioterapeuta Montserrat Gironès.
 2. Pautes per introduir l’exercici físic en el nostre dia a dia.
 3. Formació en una alimentació saludable.
 4. Pautes per anar transformant els nostres plats en plats més saludables.
 5. Tècniques de couching que ens ajudin a la transformació progressivament.
 6. Tallers d’iniciació per aprendre la tècnica de la Marxa Nòrdica. A diferència dels grups de marxa nòrdica, l’objectiu és ensenyar la tècnica a pacients i/o supervivents de fora de Molins perquè ho puguin practicar en les seves poblacions. (no descartem poder anar a diferents poblacions, crear i formar grups)

 

2.         Facilitar servei de fisioteràpia permanent  i  formació en exercicis i autocures  per prevenir i/o millorar el limfedema. Amb la col·laboració de la Piscina de Molins de Rei.
 1. Formació grupal en exercicis diaris per la prevenció del limfedema (s’inclouen les pilotes o coixins per realitzar-los). Tal com ja s’està realitzant en el centre de Barcelona.
 2. Ampliar el servei de fisioteràpia individual a la Piscina Municipal a mesura que s’incrementi la demanda.
 3. Posar-hi maquina de pressoteràpia pel dijous (dia en què la fisioterapeuta no dóna servei, previ el seu assessorament).
3.         Facilitar tallers on practicar exercici físic: com són: Ioga, exercici aquàtic per la millora del limfedema i marxa nòrdica.
 1. Exercici aquàtic per a la millora i/o prevenció del limfedema. Que actualment ja es realitza els dimarts i dijous de 12h a 13h gràcies a la col·laboració de la Piscina de Molins de Rei durant tot l’any menys agost.

2. Marxa Nòrdica. Actualment hi ha una oferta de 4 dies: dimecres i divendres matí de 9 a 11.  Les monitores han de conèixer la malaltia i les seqüeles, i han de vigilar que els exercicis es facin correctament per obtenir els resultats esperats

 1. Taller de Ioga per a pacients i supervivents en càncer de mama. Ho ha de fer un/a professor/a que conegui la malaltia i les seqüeles.
 2. Diumenges (i potser dissabtes) pràctica del Dragon Boats en el Canal Olímpic. Actualment, PICAM té el seu primer equip “PICAM’S DRAGONS” format per supervivents de càncer de mama i que entrena en el Port de Badalona. Pensem crear un segon equip.

Les supervivents i amb l’autorització de l’oncòleg,  s’incorporaran a l’equip i podran practicar durant 3 mesos gratuïtament.

Si continua formant part de l’equip de PICAM té 3 mesos pagant sols 10 euros al mes. Si s’aconsegueixen ajuts i subvencions es continua amb el mateix preu, si no es puja segons els recursos.

És un exercici que es realitza gràcies a la col·laboració amb l’empresa Dragons Experience de Banyoles i amb el Club de Piragüisme Dracs de L’Aigua de Casteldefells 2019

4.         Facilitar el transport als pacients i supervivents  que viuen lluny i/o en poblacions petites i no ho tenen fàcil per rebre aquestes atencions, la qual cosa fa que no es cuidin prou.
 1. En una primera etapa: quan la pacient ens ho sol·liciti, anirem a l’estació de Renfe o Quatre Camins a buscar a les pacients o supervivents que vinguin de fora.

Intentarem buscar col·laboradors  que puguin facilitar el trasllat.

En una segona etapa i a llarg termini, ens agradaria poder anar a buscar aquells pacients o supervivents que no tinguessin mitjans de transport i visquessin lluny i amb pocs recursos econòmics.